Журналістів попередили про небезпеку висвітлення мундіалю в РФ

Журналістів попередили про небезпеку висвітлення мундіалю в РФ

Комітет захисту журналістів (CPJ, Нью-Йорк) попереджає представників ЗМІ про небезпеку висвітлення фіналу Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться на території Росії.

Про це йдеться у поширених CPJ рекомендаціях для журналістів, повідомляє Укрінформ.

"Згідно з правилами ФІФА для російської влади буде складно ув’язнити окремих репортерів або відмовити у візах для окремих медіа. Але всі, хто висвітлюватиме турнір, можуть опинитися під стеженням. Для журналістів існуватиме ризик насильства, якщо вони висвітлюватимуть інші теми, окрім спорта", - заявили у правозахисній організації журналістів.

Головна загроза для представників ЗМІ під час Чемпіонату світу з футболу в Росії - небезпека у контексті цифрових технологій, зокрема, щодо потенційного викрадення даних.

Тож у CPJ радять журналістам перед відвідуванням РФ вжити таких заходів безпеки: зважити, чи порушувати теми, що є критичними для російського керівництва, та, можливо видалити посилання на такі матеріали; перевірити безпеку акаунтів у соцмережах та електронної пошти; почистити інформацію на електронних носіях, які будуть використовуватись в РФ; встановити на них криптографічний захист; під час проходження в РФ контролю в аеропортах вимкнути електронні прилади; не залишати особисте майно без нагляду; не під’єднувати електронні прилади до невідомих комп’ютерів, не застосовувати запропоновані невідомими особами зарядні пристрої тощо.

Нагадаємо, фінальна частина Чемпіонату світу з футболу триватиме з 14 червня до 15 липня в 11 російських містах.