Олександра Кольченка примушують прийняти російське громадянство

Олександра Кольченка примушують прийняти російське громадянство

Українського ув'язненого у РФ Олександра Кольченка, який 31 травня оголосив голодування з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова, змушують прийняти російське громадянство і шантажують батьками, які залишилися в анексованому Криму.

Про це повідомила його мати Лариса Кольченко, передає Радіо Свобода.

"Примушують прийняти російське громадянство. Спочатку розмова починається з того, "як погано в Україні і як добре в Росії", потім починається відкритий шантаж, розповідають про те, що "у тебе батьки в Криму залишилися", що треба б якось прийняти громадянство ... А потім у відкриту хочуть, щоб він підписав паспорт", – розповіла мама Олександра Кольченка.

На її думку, розраховують на те, що, коли Олександр Кольченко прийме російське громадянство, Україна ніяк не зможе вплинути на його звільнення.

Кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копєйську (Челябінська область), оголосив про початок голодування з 31 травня.

Нагадаємо: російські спецслужби затримали Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка в анексованому Криму в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. "Суд" призначив Сенцову 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обвинувачені своєї провини не визнали.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів.

Олег Сенцов від 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.