Росія вже переселила до Криму до 1 млн осіб - Джемілєв

Росія вже переселила до Криму до 1 млн осіб - Джемілєв

Масове заселення окупаційною владою українського Криму російськомовними громадянами з інших регіонів – це примусова зміна демографії півострова. Її прирівнюють до воєнних злочинів.
 
На цьому наголосив уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, - передає "5 канал".
 
Він пояснив: "Примусова зміна демографічного складу на окупованій території відповідно до Женевської конвенції 1949 року належить до розряду воєнних злочинів. Тому дані, скільки вони (окупаційна влада) завезли, ретельно приховуються".
 
Водночас, спираючись на дані кримців, які не залишили півострів після анексії і досі там мешкають, нині мова йде про переселення від 850 тисяч до 1 мільйона осіб.
 
"Росія зараз повторює приблизно ту ж стратегію, яка застосовувалася за часів першої окупації, за Катерини ІІ. Тоді не було можливості депортувати людей, не було залізниці, вагонів. Вони просто створювали нестерпні умови для життя людей, змушуючи їх мігрувати, і в результаті кримські татари за короткий час стали національною меншиною", - заявив Джемілєв.
 
Також, з його слів, російська ФСБ нині проводить цілий комплекс заходів, аби вижити кримських татар з рідних земель.
 
"Не так давно ми перехопили один секретний лист ФСБ на ім'я так званого "голови Республіки Крим" Аксьонова. Там йдеться про трирічний план ФСБ щодо кримських татар, щоб їх схилити до співпраці з окупаційною владою", - розповів уповноважений Президента.
 
У тексті документа були вказані плани проведення заходів: обшуки під виглядом пошуку злочинців, фільтрації, арешти, активізація діяльності радикально налаштованих кримських татар патріотичних російських організацій тощо.
 
"Тобто, по суті, нацьковування російських фашистів на кримських татар, розпалювання міжнаціональної ворожнечі", - підкреслив співрозмовник.