У ПАРЄ вимагають негайного звільнення Сенцова

 У ПАРЄ вимагають негайного звільнення Сенцова

Доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з гуманітарних наслідків війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав негайно звільнити утримуваного в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Пан Сенцов був затриманий в Криму в 2014 році, засуджений військовим судом в Ростові-на-Дону після спірного і широко розкритикованого судового процесу до 20 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму ... Десять днів тому він почав безстрокове голодування і я хвилююся за його здоров'я. Я закликаю негайно звільнити його з гуманітарних міркувань", - йдеться в заяві.

Е.Варейкіс нагадав про резолюцію ПАРЄ, схвалену на початку поточного року на основі його доповіді. У документі міститься заклик до звільнення всіх українських в'язнів, утримуваних та ув’язнених у РФ і окупованому Криму, а також до спостереження за їх станом здоров'я і умовами утримання незалежними міжнародними спостерігачами.

Е.Варейкіс зазначає, що О.Сенцов - один з 64 українських в'язнів, які були притягнуті до відповідальності на "політично мотивованій основі".

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. У РФ режисера звинуватили в створенні на території Криму терористичного співтовариства.

О.Сенцов відбуває покарання в колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (РФ), більш відомій як "Білий ведмідь".

16 травня О.Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, які утримуються в РФ і окупованому Криму.

Україна, світове співтовариство неодноразово закликали РФ звільнити незаконно засудженого О.Сенцова та інших українських "в'язнів Кремля".