Європейські компанії зацікавились поставкою газу до України

Європейські компанії зацікавились поставкою газу до України

11 провідних європейських та українських газових трейдерів висловили зацікавленість у транспортуванні природного газу по напрямку Румунія—Україна.

Про це передає УНН з посиланням на "Укртрансгаз".

"11 провідних європейських та українських газових трейдерів висловили зацікавленість у транспортуванні природного газу по напрямку Румунія—Україна на загальну потужність до 10 млрд куб. м. на рік, що вдвічі перевищує запропоновані потужності", — йдеться у повідомленні.

"Укртрансгаз" планує у 2020 році після закінчення транзитного контракту з "Газпромом" перейти на прямі взаємовідносини з суміжними операторами ГТС згідно з європейськими правилами на всіх міжнародних точках входу/виходу.

У компанії зауважили, що Трансбалканський трубопровід є перспективним альтернативним джерелом надходження природного газу в Україну, особливо, якщо врахувати введення в експлуатацію газопроводу TANAP, наявність LNG терміналів у Греції та Туреччині та перспективи зростання видобутку природного газу на шельфі Чорного моря у Румунії.

У зв’язку з цим "Укртрансгаз" у період з 30 березня по 30 квітня 2018 року провів процедуру оцінки незобов’язуючого попиту учасників ринку природного газу України та суміжних країн на гарантовані потужності по трубопроводу "Транзит-1" у напрямку транспортування Румунія—Україна. Для розгляду пропонувалась потужність 5 млрд куб. м. на рік.

Проте, за даними компанії, у 2023 році ринковий попит перевищив максимальну річну потужність у 2 рази, а в період з 2020 по 2030 рік — у 1,6 раз.

"Такий рівень зацікавленості провідних гравців ринку природного газу України та ЄС є потужним сигналом для регіональних операторів ГТС про необхідність реалізації проекту із забезпечення можливості двостороннього транспортування природного газу по Трансбалканському трубопроводу", — додали у компанії.