Український стартап створив платіжний браслет з ідентифікацією людини за кардіограмою

Український стартап створив платіжний браслет з ідентифікацією людини за кардіограмою

Український стартап MAWI Solutions, який займається розробкою біометричних браслетів, представив платіжний браслет, що ідентифікує власника за кардіограмою.

У проекті також взяли участь ПриватБанк і Mastercard, які реалізували платіжну систему. Прототип представили на міжнародній виставці FinovateSpring-2018 у Сан-Франциско, повідомляє AIN.

Браслет  MAWI Pay дозволяє оплачувати товари та послуги безконтактно — приклавши пристрій до платіжного термінала. Аутентифікація власника браслета відбувається за допомогою електрокардіограми (ЕКГ). Пристрій автоматично відключить функцію платежів, якщо знаходитиметься не на руці власника.

Як запевняють розробники, точність визначення особистості за ЕКГ можна порівняти з точністю відбитків пальців та інших біометричних даних. У найближчому майбутньому швейцарські вчені з інституту Idiap Martigny мають затвердити технологію, аби вона офіційно отримала статус біометрії.

"Ми провели безліч досліджень, щоб бути впевненими, що ЕКГ — унікальний біометричний ідентифікатор. Наші алгоритми навчилися визначати з високою точністю людину всього за кількома ударами серця. На якість розпізнавання не впливають ані фізичні навантаження, ані зміни віку людини, ані стрес", - заявив СЕО MAWI Рон Фрідман.

За словами представників Mastercard, дослідження говорять, що 37% українців готові платити за допомогою переносних пристроїв і 34% віддають перевагу біометричним способам підтвердження платежів.

"Це одні з найвищих показників серед європейців", - заявив директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні Юрій Батхін.