МОЗ змінить систему виписки лікарняних

МОЗ змінить систему виписки лікарняних

У Міністерстві охорони здоров’я України почали міняти систему виписки лікарняних листів, щоб позбавити лікарів від непотрібних викликів додому.

Про це пише "РБК-Україна".

"Друга причина необхідності викликати швидку медичну допомогу додому – це отримання лікарняного. Ми зараз міняємо систему виписки лікарняних. Мені б хотілося, щоб до кінця року ми це встигли зробити. Тому що ми плануємо сформувати таку систему, коли відпаде необхідність викликати лікаря в перші дні хвороби для того, щоб отримати лікарняний лист. Ці причини виклику лікаря додому ми приберемо і відкриємо дорогу для нормальних відносин лікаря і пацієнта", – заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк в інтерв’ю РБК-Україна.

Однак наразі незрозуміло, яким чином буде проводитися реформа лікарняних.

"Поки я не можу розкривати усі карти, оскільки над цим працюють, окрім МОЗ, Міністерство соціальної політики і Фонд соціального страхування, який виплачує гроші за лікарняним. За більшістю параметрів ми досягли консенсусу. Це буде серйозне спрощення процедури їх отримання, яка влаштує і роботодавців, і Фонд, і нас. Ми хочемо розвантажити лікаря від необхідності оформлення лікарняного, оскільки це – не питання лікування, а соціальних виплат. Лікар буде брати участь у цьому процесі тільки для того, щоб засвідчити факт захворювання", – зазначив чиновник.