Іран висуває ультиматум для збереження ядерної угоди

Іран висуває ультиматум для збереження ядерної угоди

Після виходу США з ядерної угоди Іран має намір в ультимативній формі вимагати від європейських учасників гарантій збереження угоди.

Про це заявив заступник глави іранського МЗС Аббас Аракчи, пише Громадське.

Аракчи зазначив, що "європейські країни мають термін від 45 до 60 днів, щоб надати необхідні гарантії щодо захисту інтересів Ірану і компенсації збитків, завданих унаслідок виходу США з угоди".

За словами заступника голови МЗС, якщо європейські учасники угоди не нададуть у відведений строк необхідних гарантій, Іран повинен буде ухвалити "вимушені рішення".

Раніше президент Ірану Хасан Рухані заявив, що своїм рішенням про вихід з ядерної угоди з Іраном США зневажають міжнародні угоди.

Дональд Трамп заявив, що іранська ядерна угода дозволила Тегерану збільшити оборонний бюджет країни більш ніж на 40%.

8 травня президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати вийдуть з угоди щодо іранської ядерної програми і відновлять санкції проти Ірану. Пізніше Трамп заявив, що сподівається укласти нову "гарну угоду" з Іраном.

Іран назвав вихід США з ядерної програми "незаконним".

ЄС занепокоєний виходом США з ядерної угоди та заявою про нові санкції проти Ірану.

В ООН «глибоко розчаровані» виходом США з ядерної угоди з Іраном.

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив про розкриття «таємних документів», згідно з якими Іран порушив ядерну угоду та продовжував розробляти зброю. Після чого Ізраїль перевів війська в стан підвищеної боєготовності через активність Ірану в Сирії.

Білий дім підтримав заяву прем'єра Ізраїлю про те, що Іран порушив ядерну угоду.

Пізніше президент Франції Еммануель Макрон і президент США Дональд Трамп оголосили про намір розробити нову угоду щодо ядерної програми Ірану.

Президент Ірану Хассан Рухані попередив Сполучені Штати, що вони зіткнуться з "великим жалем", якщо Дональд Трамп вийде з ядерної угоди 2015 року.

У 2015 році Іран уклав угоду зі США і провідними країнами про відмову від розробки ядерної зброї в обмін на зняття деяких економічних санкцій, в тому числі — заборони на міжнародну торгівлю нафтою.

Уряди провідних європейських країн вважають угоду з Іраном важливою умовою для міжнародної безпеки.

Водночас низка країн, зокрема чинна адміністрація США та Ізраїль, висловлюють побоювання, що угода не дає твердих гарантій відмови Ірану від розробки ядерної зброї.