СБУ передала Музею імені Т.Г. Шевченка в Каневі унікальні архівні документи

СБУ передала Музею імені Т.Г. Шевченка в Каневі унікальні архівні документи

Під час робочого візиту на Черкащину Голова СБУ Василь Грицак передав у Каневі Музею імені Т. Г. Шевченка унікальні архівні документи про Володимира Науменка, видатного дослідника творчості Кобзаря.

В архіві Служби безпеки України містяться унікальні матеріали, що можуть пролити світло на маловідомі сторінки минулого, повідомляє СБУ.

 "Ми проводимо постійну роботу зі зняття грифів із засекречених радянськими спецслужбами архівних матеріалів", - наголосив Василь Грицак.

Оприлюднюючи ці документи, СБУ сприяє відновленню історичної справедливості. "Гібридна війна РФ має на меті знищити нашу ідентичність, стерти минуле та позбавити майбутнього", - зазначив Василь Грицак. За його словами, російські спецслужби діють за давно розробленим сценарієм. "Як і сто років тому, перекручують події, лицемірно маніпулюють фактами, а всіх незгодних намагаються знищити", - додав він. "Шевченко був пророком ще тоді, попереджаючи про підступність "наших братів", - зауважив Голова СБУ.

Однією із знакових для України постатей є Володимир Павлович Науменко - видатний педагог, науковець, культурний та громадський діяч, поборник культурної самобутності українців. Він був однією із найбільш прогресивних та впливових постатей свого часу.

Співробітники спецслужби віднайшли архівно-кримінальну справу № 232 проти Володимира Науменка і передають її копію музею. "Володимир Науменко, який зробив значний внесок у збереження та популяризацію творчого доробку Тараса Григоровича Шевченка, був арештований, а вже наступного дня розстріляний та похований катами у загальній могилі разом з іншими жертвами більшовиків", - сказав Василь Грицак.

Керівник музею Мар’ян Піняк подякував Голові Служби та висловив зацікавленість щодо подальшої співпраці з архівом СБУ щодо відновлення правдивої історії про Шевченка, Чернечу гору, музею і людей, які зробили багато для увіковічення пам'яті Кобзаря.

На переконання Голови СБУ, передані архівні матеріали будуть корисні не лише з точки зору дослідження процесу зародження та розвитку шевченкознавства, а й через призму вивчення історії національного руху в Україні.