Скільки коштуватимуть фрукти, ягоди та овочі в цьому сезоні

Скільки коштуватимуть фрукти, ягоди та овочі в цьому сезоні

У цьому році перші ягоди нового українського врожаю з'явилися в продажу набагато раніше, ніж в 2017-му. У Херсонській області приступили до збору першого врожаю з теплиць ще в 20-х числах квітня. Тоді ж перша полуниця з'явилася на прилавках магазинів. І коштувала, як два кілограми добірного м'яса.
 
Про це пише Сегодня.
 
У минулому році через весняні заморозки сезон почався тільки в перших числах травня. І експерти вважають, що для порівняння цін коректніше порівнювати їх станом на одну й ту ж дату.
 
Зараз, до кінця першої декади травня, ціни на полуницю дійсно впали і продовжують падати буквально кожен день. Так, на львівському оптовому ринку "Шувар", який веде щоденну статистику цін, 7 травня середня ціна становила 65 грн / кг, а мінімальна -50 грн. 8 травня середня ціна на полуницю опустилася до 45 грн, а мінімальна - до 25 грн. У минулому році масовий продаж полуниці почалася тільки 11 травня, і середня ціна на ягоду становила 57 грн / кг.
 
Виходить, полуниця в цьому році вже дешевше, ніж в минулому.
 
Експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман підтверджує: "В цьому році ціна на полуницю вже набагато нижче, ніж в минулому. І полуниці дуже багато. Фермери вже переживають, що в цьому році ягода буде дуже дешевою".
 
Поки в продажу - тільки полуниця з теплиць. "Справжня" полуниця, тобто дозріла в грунті, зазвичай з'являється до середини червня. Тоді ж ціна на полуницю мінімальна.
 
У минулому році, нагадаємо, в середині червня полуниця продавалася по 25-30 грн.
 
Хороший урожай в цьому році очікується не тільки полуниці, а й інших ягід і фруктів. "По черешням і взагалі по кісточкових культурах прогнози дуже хороші. У минулому році дерева відпочили, і цілком можливо, що урожай абрикосів, черешень та інших плодів в Україні буде найбільшим мінімум за останні три роки", - говорить Тетяна Гетьман.
 
Гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже про те ж: "У цьому році не було заморозків, ситуація по волозі досить непогана. Це призведе до того, що урожай ягід, та й усіх інших культур повинен бути рекордним".
 
На ринку вже з'явилася і рання черешня. Теж раніше, ніж в минулому році. І ціни на цю ягоду підтверджують прогнози експертів. Так, на львівському оптовому ринку "Шувар" перша черешня 8 травня продавалася по 23-26 грн/кг, тоді як в минулому році за першу черешню продавці просили по 35-45 грн / кг.
 
Експерт прогнозує, що в Україні зберуть на 20-25% ягід і фруктів більше, ніж в 2017 році.
 
Цього року молоді овочі нового українського врожаю також з'явилися в продажу набагато раніше, ніж в минулому році. "Сьогодні ранній борщовий набір - це вже українська продукція. Є, правда, капуста ще й з Македонії та Узбекистану", - говорить Тетяна Гетьман.
 
Наприклад, в цьому році молода картопля стала продаватися з перших чисел травня, а в минулому - тільки з середини місяця. Редиска з'явилася на прилавках з середини квітня, а в минулому році - лише в кінці місяця.
 
Середня оптова ціна на молодий буряк 9 травня становила 39 грн, в минулому році перша буряк з'явилася у продажу 11 травня і коштувала в середньому в закупівлі 21 грн. Оптова ціна на ранню капусту в цьому році також удвічі вища за минулорічну: 23,5 грн (було 12 грн). Картоплю на оптових ринках продають зараз по 35 грн, в минулому році в ці ж дні продавали по 20 грн.
 
На багато овочів ціни вже нижче, ніж були рік тому. "У цьому році кабачки в п'ятницю, 4 травня, коштували 30 грн, а в понеділок - вже 15 грн", - розповідає про ціни на оптовому ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.
 
Станом на 8 травня середня оптова ціна на кабачки становила 10 грн, в минулому році в цей же час була 21,5 грн. Молода редиска в закупівлі зараз коштує 8 грн / кг, в минулому році вона коштувала 16 грн.
 
За прогнозами експертів, перші овочі з грунту в цьому році можуть з'явитися теж раніше звичайного - в кінці травня - початку червня
Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
Продовольчій безпеці України нічого не загрожує ― Литвин про посівну в умовах війни
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною
"Польські фермери — заручники гібридної війни РФ". Хоменко про блокаду кордону
Блокування польського кордону на вартість пального в Україні не впливає, крім скрапленого газу — Куюн
"Картопля може коштувати 40 гривень за кілограм" — Лариса Гук