Малайзію очолить найстаріший лідер у світі

Малайзію очолить найстаріший лідер у світі

92-річний малайзійський політик Махатхір Мохамад стане найстарішим лідером у світі.

Він вже обіймав посаду прем'єра Малайзії у 1981-2003 роках, і саме за його правління країна стала одним з "азійських тигрів", повідомляє BBC.

У жорсткій боротьбі на парламентських виборах 9 травня очолювана Махатхіром Мохамадом коаліція Альянс надії перемогла правлячий Національний фронт, який керував Малайзією з 1957 року.

"Так, так, я все ще живий", - заявив пан Махатір на прес-конференції в четвер рано вранці, коли виявилося, що очолювана ним коаліція отримала більшість у парламенті - щонайменше 113 місць з 222. Він сказав, що його коаліція не буде нікому мстити, але "поверне верховенство права", а передачу повноважень голови уряду очікує вже 10 травня.

Махатхір Мохамад був прем'єр-міністром Малайзії з 1981 по 2003 рік.

Під його керівництвом Малайзія стала одним з азійських тигрів - країн, які розвивалися надзвичайними темпами до кризи 1997-1998 років. Махатхіру Мохамаду вдалося досить швидко вивести країну з лещат цієї кризи.

Проте він був авторитарним політиком, який використовував суперечливі закони про безпеку для протидії своїм опонентам. Свого заступника, Анвара Ібрагіма, який закликав до політичних та економічних реформ, він звільнив.