Росію зобов'язали виплатити компенсацію за анексію Криму

Росію зобов'язали виплатити компенсацію за анексію Криму

Третейський суд у Гаазі виніс одностайне рішення про те, що Росія несе відповідальність за порушення прав українських інвесторів і має відшкодувати їх компаніям збитки за анексію Криму.

Про це повідомляється в прес-релізі суду, повідомляє Укрінформ.

"2 травня 2018 року, порадившись, склад арбітражу виніс одноголосне рішення по суті, що стосується питань відповідальності і збитків", - йдеться в повідомленні.

Слід зазначити, що це перше в історії рішення, згідно з яким Росія зобов'язана виплатити компенсацію (йдеться про 159 млн доларів) в результаті анексії.

Росія має компенсувати збитки, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму. Очікується, що Кремль буде оскаржувати рішення третейського суду.

Судовий розгляд було ініційовано 18 українськими компаніями і однією фізичною особою проти РФ 19 червня 2015 року. Позивачі стверджують, що Росія порушила свої зобов'язання, що випливають із російсько-українського двостороннього інвестиційного договору, і це призвело до експропріації їхніх інвестицій.

Після проведення слухання з 5 по 6 жовтня 2017 року склад арбітражу запросив сторони надати додаткові пояснення до 11 грудня 2017 року, проте РФ проігнорувала цю можливість.

23 березня 2018 року склад арбітражу оголосив про закінчення слухання.