Як нараховуватимуться тепер субсидії - роз'яснення (аудіо)

Як нараховуватимуться тепер субсидії - роз'яснення (аудіо)

Як нараховуються тепер субсидії на житлово-комунальні послуги, роз'яснили сьогодні місцевим керівникам представники центральної влади.

Нагадаємо, з першого травня в Україні діють нові правила нарахування субсидій. Зокрема, розширено коло осіб, яким субсидія не нараховуватиметься.

У цьому питанні розбиралася Тетяна Власенко:

"Нівелювати лазівки у законодавстві, що їх вишуковує дехто з українців, аби отримати субсидії, не маючи на це права. Така основна мета перегляду правил надання державної допомоги для сплати комунальних послуг, каже міністр соціальної політики Андрій Рева. За його словами, нині досить поширена практика, коли у квартирі зареєстрований хтось один із родини, хто декларує мінімальний дохід, необхідний для оформлення державної допомоги. Тепер для надання субсидії сукупно враховуватимуться доходи чоловіка і дружини, пояснює міністр.

Такі родини мають повторно подати документи на переоформлення субсидій: нову заяву та декларацію про доходи. Те ж саме потрібно зробити орендарям житла, внутрішньо переміщеним особам, українцям, у яких змінився склад родини, чи дохід, і тим субсидіантам, які мають на травень двомісячну заборгованість за комунальні послуги і не погасять її до червня. А декого взагалі викреслять із списку субсидіантів, розповідає Андрій Рева.

Тим українцям, які не зареєстровані як безробітні на біржі праці, при цьому ніде не числяться на роботі і декларують нульові доходи, аби отримати субсидію, потрібно буде довесТИ, що вони не мають прихованих статків, каже Андрій Рева.

Більш вдосконаленою називає таку ситему надання субсидій керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко. Та, каже, аби влада могла ефективно відсіяти заможних субсидіантів, потрібно синхронізувати єдиний реєстр отримувачів субсидій з іншими, зокрема, майновими реєстрами.

На скільки саме зменшиться кількість субсидіантів із впроваженням нових правил, профільний міністр поки не прогнозує".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!