Іран готує відповідь щодо виходу США з ядерної угоди (аудіо)

Іран готує відповідь щодо виходу США з ядерної угоди (аудіо)

Посол Ірану у Великій Британії Хамід Баідінежад розповів, що вихід США з ядерної угоди з Іраном означатиме, що угоди більше немає, тож Іран розглядає кілька варіантів відповіді на такий можливий крок США.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш закликав Президента США Дональда Трампа не виходити з міжнародної ядерної угоди з Іраном. Нагадаю, на початку тижня ізраїльський Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу оприлюднив інформацію ізраїльської розвідки про таємну ядерну програму Ірану. Білий дім вирішив розпочати міжнародні консультації щодо доцільності продовження Іранської ядерної угоди.

В інтерв’ю телеканалу СіЕнЕн посол Ірану у Великій Британії Хамід Баідінежад розповів, що вихід США з ядерної угоди з Іраном означатиме, що угоди більше немає, тож Іран розглядає кілька варіантів відповіді на такий можливий крок США. За його словами, це може бути збагачення урану та переосмислення співпраці з Міжнародним агентством з атомної енергії.

За словами директора Центру близькосхідних досліджень Ігора Семиволоса, у разі скасування угоди повернення режиму санкцій та перетворення Ірану на закриту для співпраці країну завдасть удару по іранській владі.

Прослухати

Угоду щодо іранської ядерної програми між Іраном, США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією та Китаєм було підписано у липні 2015-го року. Тоді Іран зобов’язався допустити інспекторІв Міжнародного агентства з атомної енергії на свої ядерні об’єкти в обмін на покрокове скасування західних санкцій. Нині Дональд Трамп погрожує відмовитися від продовження терміну дії ядерного пакту. Він має оголосити своє рішення 12 травня.

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!