На більшості станцій метро у Києві незаконно продаються цигарки (аудіо)

На більшості станцій метро у Києві незаконно продаються цигарки (аудіо)

Оприлюднено результати моніторингу незаконного продажу цигарок біля станцій київського метро.

На більшості станцій метро у Києві незаконно продаються цигарки - без акцизних марок, поштучно і подекуди неповнолітнім. Такі дані навели сьогодні активісти, які упродовж квітня провели моніторинг на усіх 52-х станціях київської підземки.

З подробицями Катерина Шевцова:

"Психологічне рішення "Я — курець" підліток ухвалює, коли вперше вирішує сам купити цигарки і викурити їх, кажуть представники Громадської організації “Життя”. Люди, які продають сигарети поштучно, допомагають переступити цей психологічний бар”єр, даючи змогу за дві—три гривні купити сигарету підліткам, які не мають грошей на цілу пачку, говорить Голова правління Громадськї організації "Життя" Андрій Скіпальський.

Продавці цигарок мають однаковий асортимент, у тому числі й сигарет без акцизних марок, що свідчить про одних і тих же постачальників, каже медіа-координатор Громадської організації "Життя" Оксана Тотовицька. Нелегальні продавці — це подекуди жінки пенсійного віку, якімають справляти враження знедолених і викликати співчуття. Насправді ж це керована мерЕжа збуту, яка працює за певними правилами та під кримінальним прикриттям, говорить Оксана Тотовицька. Окрім цього, за її словами, Україна є найбільшим постачальником нелегальних сигарет за кордон.

Україні варто ратифікувати протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, каже ксперт з контролю над тютюном Костянтин Красовський.

Упродовж 2017-го року у Києві під час відпрацювання Нацполіція склала 60 адмінпротоколів за незаконну торгівлю цигарками та за їх продаж неповнолітнім. Також під час відпрацювання було вилучено майже 1120 пачок цигарок. Як повідомив Голова правління Громадськї організації "Життя" Андрій Скипальський, такі дані наведено у відповіді Національної поліції на відповідний запит Громадського об'єднання".

Катерина Шевцова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!