У Мінсоцполітики можливо вкрали десятки мільйонів грн міжнародної допомоги - ГПУ

У Мінсоцполітики можливо вкрали десятки мільйонів грн міжнародної допомоги - ГПУ

Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000003203 від 06.10.2017 року за фактом вчинення неправомірних дій службовими особами Міністерства соціальної політики України та ПП "Ай Ті Ленд". Службовцям інкримінують заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України).
 
Про це повідомляє Резонанс. 
 
 
Як вказує слідчий у своєму клопотанні, 09.07.2014 між Україною (в особі Міністерства фінансів) та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР або Світовий банк) укладено угоду № 8404-UA про позику в сумі 300 000 000 доларів США, з метою реалізації Проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України".
 
Впровадження проекту здійснюється через Мінсоцполітики. Його метою є покращення результатів діяльності системи соціальної допомоги та соціальних послуг України для малозабезпечених сімей.
 
Станом на 01.11.2017 Міністерством використано понад 100 млн грн коштів позики, з яких понад 50 млн грн витрачено на оплату консультаційних послуг, що надавались на договірній основі суб’єктами господарської діяльності – юридичними особами та фізичними особами – підприємцями.
 
"На консультантів покладено виконання завдань, які можуть виконуватись працівниками уповноважених державних органів та установ в межах бюджетних асигнувань, що виділяються на їх утримання. Консультанти не несуть витрат, пов’язаних з наданням послуг, окрім затрат робочого часу оскільки договором передбачене забезпечення необхідними ресурсами (приміщеннями, меблями, технікою) з боку замовника – Міністерства соціальної політики України. З огляду на це вартість консультаційних послуг жодним чином не обґрунтована та багаторазово завищена. Фактично результати таких робіт ніким не використовуються", – йдеться у відповідній судовій ухвалі.
 
Таким чином, Міністерством соціальної політики України витрачено понад 50 млн грн бюджетних коштів на замовлення консультаційних послуг, результати яких дублюють уже наявні в системі державної влади відомості й інформацію та не мають значення у практичному застосуванні для виконання функцій держави в галузі соціального захисту населення, чим завдано збитків інтересам держави в особливо великих розмірах".