В Україні відбуваються перші вибори в 40 об'єднаних територіальних громадах

В Україні відбуваються перші вибори в 40 об'єднаних територіальних громадах

У 40 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) в 17 областях України розпочалися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.
 
Про це повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату Центральної виборчої комісії, - передає Главком.
 
До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцеві ради (міських – 4, селищних – 16, сільських – 113).
 
Так, у Вінницькій області перші місцеві вибори відбудуться в 1 об’єднаній територіальній громаді, у Волинській області – в 1 ОТГ, у Дніпропетровській області – в 4 ОТГ, у Донецькій області – в 1 ОТГ, у Запорізькій області - в 7 ОТГ, в Івано-Франківській області – в 2 ОТГ, у Кіровоградській області – в 3 ОТГ, у Луганській області – в 1 ОТГ.
 
Крім того, перші місцеві вибори відбудуться у 3 об'єднаних територіальних громадах в Одеській області, в 2 ОТГ у Полтавській області, в 3 ОТГ у Рівненській області, в 1 ОТГ у Сумській області, в 2 ОТГ у Тернопільській області, в 4 ОТГ у Харківській області, в 1 ОТГ у Херсонській області, в 2 ОТГ у Хмельницькій області та 2 ОТГ, у Чернівецькій області.
 
Загалом, за попередніми підрахунками, у цих виборах зможуть взяти участь понад 263 тисячі виборців.
 
Окрім того, 29 квітня відбудуться ще й додаткові вибори депутатів у громадах, приєднаних до ОТГ. Зокрема, у Житомирській області такі вибори відбудуться у 2 селищних радах, у Запорізькій області – в 1 сільській раді, у Харківській області – в 1 селищній раді, у Чернівецькій області – 1 селищній раді.
 
Для проведення зазначених виборів територіальними виборчими комісіями було утворено 908 територіальних, одномандатних виборчих округів. Голосування, яке розпочнеться о 8:00 і триватиме до 20:00, відбудеться на 306 виборчих дільницях.
 
При цьому в ЦВК також нагадали, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування, тобто 27 квітня 2018 року. Ведення передвиборної агітації після закінчення цього строку забороняється.
 
Результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільського, селищного, міського голови мають бути встановлені не пізніш як на п'ятий день з дня голосування, тобто до 4 травня 2018 року включно.
 
Своєю чергою результати виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі мають бути встановлені не пізніш як на десятий день з дня голосування, тобто до 9 травня 2018 року включно.
 
За даними ЦВК, у вказаних виборах беруть участь місцеві організації 30 політичних партій.
 
Комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів на зазначених перших місцевих виборах 8 громадським організаціям.
 
Загальна сума, передбачена затвердженим ЦВК Розподілом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення цих виборів, становить 11 млн 424 тис. гривень.