Єврокомісія запропонувала план дій для протидії онлайн-дезінформації

Єврокомісія запропонувала план дій для протидії онлайн-дезінформації

В Європейській комісії представили план дій із протидії онлайн-дезінформації, а також констатували, що незахищеність громадян від неї є викликом для Європи.

Про це йдеться в оприлюдненій 26 квітня доповіді Єврокомісії стосовно європейського підходу з протидії онлайн дезінформації.
 
"Дезінформація знижує довіру до інституцій, традиційних та цифрових медіа, а також завдає шкоди нашим демократіям, ускладнюючи можливості громадян приймати обґрунтовані рішення. Це може поляризувати дебати, створювати або поглиблювати напруженість у суспільстві та підривати виборчі системи, і, таким чином, мати ширший вплив на європейську безпеку", – йдеться в прес-релізі Єврокомісії про вихід доповіді.
 
В Єврокомісії також констатували незахищеність громадян перед великим обсягом дезінформації.
 
"Дезінформаційні кампанії з боку третіх країн можуть бути складовою гібридних загроз внутрішній безпеці, включаючи виборчий процес, зокрема, й у комплексі з кібератаками. Наприклад, воєнна доктрина Росії прямо визнає інформаційну війну як одну з її складових", – зазначається в доповіді.
 
Інституція пропонує країнам-членам дотримуватися Кодексу практики (Code of Practice)  щодо дезінформації.
 
Як повідомляє "Європейська правда", до липня онлайн-платформи повинні розробити та застосовувати загальний практичний кодекс з метою:
- забезпечення прозорості щодо рекламного вмісту, зокрема політичної реклами, а також обмеження параметрів таргетування для політичної реклами та зменшення виплат для тих, хто розміщує дезинформацію;
- забезпечення більшої ясності щодо функціонування алгоритмів та забезпечення сторонньої перевірки;
- полегшення доступу користувачам до різних джерел новин, що представляють альтернативні точки зору;
- впровадження заходів щодо виявлення та закриття фейкових облікових записів та вирішення проблеми автоматичних ботів;
- надання фахівцям, науковцям та державним органам можливості постійно стежити за дезінформацією в інтернеті;

Єврокомісія також пропонує створити незалежну Європейську мережу факт-чекерів та Європейської онлайн-платформу з дезінформації для підтримки мережі факт-чекерів та наукових дослідників із збору та аналізу транскордонних даних, а також доступу до даних ЄС.

Європейська комісія наголошує на важливості розвитку в населення медіаграмотності й, зокрема, формування критичного мислення.

Комісія оголосила, що започаткує Європейський тиждень медіаграмотності, покликаний посилити транскордонне співробітництво між організаціями в цій сфері, й наголосити на важливості медіаграмотності та цифрової грамотності.

Крім того, Єврокомісія також закликає країни підтримувати якісну журналістику. Це дозволить створювати плюралістичне, різноманітне і стійке медіа-середовище.

Нагадаємо, в березні Євразійський центр Атлантичної ради (AtlanticCouncil) поширив рекомендації з питань захисту демократичних суспільств від дезінформації. Документ створено за підсумками обговорення понад 100 експертів із десятків країн світу – вчених, журналістів, урядовців, активістів, аналітиків та представників Facebook іTwitter. MediaSapiens публікував його основні тези, зокрема щодо рішень для урядів, ІТ-компаній, а також потребу створення Коаліції протидії дезінформації.