Введення в експлуатацію конфайнменту на ЧАЕС заплановано на грудень 2018 року

Введення в експлуатацію конфайнменту на ЧАЕС заплановано на грудень 2018 року

Президент Петро Порошенко сказав, що в поточному році також планується введення в експлуатацію комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами, заводу з переробки рідких РАВ.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час візиту на майданчик ЧАЕС, передає 112.ua.

"Сьогодні ми тут, щоб гарантувати подальшу безпеку українцям і всім європейцям, щоб звернути увагу на важливі проекти, які ми крок за кроком разом з нашими партнерами робимо і втілюємо в життя і гарантуємо безпекову експлуатацію", - зазначив Петро Порошенко.

"Цього року завершиться один із важливих етапів перетворення об’єкту укриття на екологічно безпечну систему. На грудень заплановано введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту, встановленого, або, як кажуть, "насунутого" ще раніше, в тому числі і за моєї присутності", - доповів Президент.

Голова держави зазначив, що завершуються роботи з монтажу обладнання та систем, проводяться пусконалагоджувальні роботи системи елементів.

"Так само цього року мають запустити в промислову експлуатацію комплекс поводження з твердими радіоактивними відходами і завод з переробки рідких радіоактивних відходів. Наприкінці цього року планується розпочати гаряче випробування на новому сховищі відпрацьованого ядерного палива. Я щойно проекзаменував стан готовності, мені доповіли, що сьогодні це 98%", - додав Порошенко.

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала за основу законопроект №6624 про подовження до 2020 року терміну реалізації програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

29 листопада 2016 року завершили насування арки над об'єктом "Укриття" на ЧАЕС. Це найбільша у світі рухома конструкція. Її розміри - 110 метрів у висоту, 257 метрів у ширину і 164 метри завдовжки. Її планують експлуатувати впродовж сотні років.