Лише третина депутатів звітує перед виборцями про свою роботу у мережі Інтернет (аудіо)

Лише третина депутатів звітує перед виборцями про свою роботу у мережі Інтернет (аудіо)

Такі дані моніторингу руху "Чесно". Представники цієї громадської організації у рамках ініціативи “Відкритий парламент” за підтримки проекту ЄС “Рада за Європу” започаткували кампанію із заохочення народних обранців звітувати на онлайн-ресурсі “Звіт. Орг”. Сьогодні оприлюднено підсумки тримісячної роботи.

З подробицями — Тетяна Власенко:

"За останні три місяці кількість депутатів, які звітують перед виборцями на онлайн-платформі “Звіт. Орг” про свою роботу, - зросла у два Рази, розповідає представниця руху “Чесно” Олександра КузівА. За її словами, за підсумками минулого року таких було 15 відсотків, у квітні стало 31-н. У цифрах - це 131 депутат із тих чотирьохсот двадцяти трьох, які зараз є у парламенті.

Питання, включені до форми звіту, стосуються і законотворчої діяльності, і роботи з виборцями, у регіоні, і співпраці з міжнародними організаціями. Депутати можуть завантажити і свій варіант звітності. Українське законодавство не деталізує, як саме це потрібно робити, хоча і зобов”язує депутатів звітувати про свою діяльність, каже Дмитро Андрієвський, - представник фракції Блоку Петра Порошенка.

Подану депутатами інформацію на предмет правдивості громадські активісти — не перевіряють, каже Олександра Кузіва. Пояснює: головне завДАНня — створити майданчик для комунікації між політиками та виборцями. А все те, що депутат, так би мовити, захоче “домалювати” у звітах,— на його совісті. За це він несе лише політичну відповідальність. Адміністративне чи кримінальне покарання передбачене, коли депутат збрехав у офіційних звітах. Скажімо, у електронній декларації. Та все ж громадське звітування дає більше інструментів для контролю за роботою парламентаріїв, каже депутат від фракції “Самопопоміч” Вікторія Войціцька.

Як свідчать дані соцопитування, проведеного рухом “Чесно” у листопаді-грудні минулого року, 96 відсотків українців хочуть отримувати якомога більше інформації про результати роботи народних обранців, аби визначитися, чи хочуть вони, аби ці депутати представляли їхні інтереси у Верховній раді".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!