Китай будує в Тибеті мережу заводів зі створення дощових хмар

Китай будує в Тибеті мережу заводів зі створення дощових хмар

Вчені Піднебесної адаптували військову технологію управління погодою для потреб свого сільського господарства.

Динамічний Китай відчуває постійний брак водних ресурсів, тому було вирішено збудувати на Тибетському плато комплекси зі створення дощових хмар. По суті, це термоаераціонні заводи, в яких сотні печей в прямому сенсі коптять небо. Про це повідомляє портал cikavosti.com.

Принцип простий — у печах горить невелика кількість палива і спеціальні хімічні реагенти, які після згоряння утворюють багато йодистого срібла. З гарячим повітрям і димом воно піднімається, досягаючи хмар, де запускають реакцію конденсації водяної пари. Точнісінько по аналогії з тим, як розганяють хмари перед парадами, змушуючи ті проливатися дощем до того, як вони прибудуть у потрібний район.

Відмінність китайського проекту — в масштабах. Планується постійно викликати дощі, щоб ті живили витоки таких річок, як Жовта, Меконг, Янцзи та інших найбільших водних артерій регіону. А якщо хмари доберуться до самих посівних територій, теж дуже добре. Передбачається, що система виклику дощу зможе принести опади на площу в 1,6 млн кв. км — як три Іспанії!

Автори технології з захопленням називають її "чарівною", адже варто запустити піч і через лічені хвилини починає йти дощ. Втім, замовчують, як таке втручання людини вплине на природний кругообіг води в природі.