Українська ГТС у 7 разів надійніша за російські "потоки"

Українська ГТС у 7 разів надійніша за російські "потоки"

За останні 5 років спостережень аварійність магістральних газопроводів України в 7 разів нижче, ніж аналогічних систем у Росії.

Про це у своїй статті для "DT.UA" пише Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.

"Газопроводи "Північного потоку-1" і відрізок магістрального газопроводу Ямал - Західна Європа, що йде через Білорусь, завантажуються "Газпромом" рівномірно і постійно. На частку нашої ГТС випадає балансування запитів європейських споживачів, а це означає, що обсяг поставок може за добу зрости вдвічі або так само різко скоротитися. Для будь-якої європейської газотранспортної системи і її оператора це кожен раз виклик", - наголошується в статті.

Попри все це, Українська ГТС з цим справляється. За останні роки не було жодного випадку, щоб українська сторона не виконала своїх зобов'язань, зазначає експерт. Навіть у ситуаціях, коли "Газпром" докладав усіх зусиль, щоб проблеми в українській ГТС виникли: зменшував тиск на вході в газотранспортну систему України нижче договірного і, відповідно, нижче нормативного, різко змінював заявлений обсяг поставок, не надавав своєчасно українським диспетчерам інформацію про плани транспортування російського газу тощо. Тим не менш і наша ГТС, і газотранспортники в цілому, і диспетчери справлялися, а залізо не підводило, наголосив Олександр Харченко.

За його словами, коли детально і з цифрами показують реальну ситуацію з рівнем надійності української ГТС, найбільше дивуються німці, їхні експерти й учасники ринку. Адже саме на них і було спрямовано перший інформаційний удар Росії, щоб дезінформувати їх, нагодувавши фейками й страшилками про ненадійність української ГТС, резюмував експерт.

Нагадаємо, позбавити Україну транзиту газу та доходів від нього - ключова мета у геополітиці путінської Росії.