НАЗК запропонувало особливе декларування для бійців

НАЗК запропонувало особливе декларування для бійців

Агентство у боротьбі з корупцією запропонувало правки, які дозволять декларувати статки, не вказуючи повної інформації.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту "Перші про головне" на телеканалі ZIK.

Уперше про нові правила декларування для військовиків Рада заговорила в березні 2017 року. Тоді в першому читанні ухвалили законопроект "Про внесення зміни до статті закону "Про запобігання корупції".

Декларувати статки по-новому мали мобілізовані. Та до їхнього списку ввійшли й військові посадовці. Через е-декларування у соцмережах не раз виникали сварки між Головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом та антикорупціонерами. Однак наприкінці 2017-го військових прокурорів, за позовом Матіоса, від декларування звільнили.

"Суд поставив крапку, закривши е-декларації деяких військових прокурорів від публічного доступу. Головний військовий прокурор і НАЗК вчинили по Закону. Порада позивачам: кількість необґрунтовано вилитого на опонента лайна, не являється істиною в кінцевій інстанції", – пише Анатолій Матіос у Фейсбуці.

Втім на початку цього тижня у НАЗК запропонували спрощену декларацію для військовиків. У ній можна приховати посаду, адресу й населений пункт, де вони мають майно. Крім того, декларацію можна подавати невчасно, бо військові часто бувають у відрядженні. Однак у Центрі протидії корупції з цим незгідні, бо вважають, що це ускладнить контроль над декларантами.

"НАЗК маніпулює, коли каже, що спрощена декларація має вберегти атовців. У результаті ми просто не знатимемо, скільки насправді коштує майно декларанта", – коментує член Центру запобігання корупції Олександра Устименко.

І якщо поїздка в АТО навіть на кілька днів даватиме право не декларуватися, на цьому спекулюватимуть, вважає антикорупціонерка. Олександра Устименко пояснює, що зміниться, якщо запропоновані НАЗК правки затвердять.

"На сайті НАЗК може бути безліч людей із таким самим прізвищем. Тому важливо вказувати посаду. Також необхідно вписувати місто, в якому є нерухомість, аби ми могли з’ясувати приблизну вартість", – підкреслює член Центру запобігання корупції Олександра Устименко.

Та крім погіршення справ із корупцією, на думку експертів, є ще й загроза втрати безвізу. Адже саме електронне декларування стало головною причиною, чому ЄС пішло Україні назустріч. У НАЗК стоять на своєму, наголошуючи, що такого точно не трапиться.