Маршал Стюард Піч: Росія порушила заборону на застосування хімічної зброї

Маршал Стюард Піч: Росія порушила заборону на застосування хімічної зброї

Скоївши напад на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля із застосуванням нервово-паралітичної речовини, Росія порушила міжнародний договір про заборону застосування отруйних засобів у військових цілях.
 
Про це в інтерв'ю CBC News розповів начальник штабу оборони Великобританії маршал Стюард Піч.
 
"Ми маємо достатньо доказів, аби вважати, що у Сирії і зараз, на жаль, на нашій власній землі у Солсбері, заборона на використання хімічної зброї була порушена", - сказав Піч. За його словами, отруєння на території Великобританії Сергія Скрипаля мало суттєві наслідки для Збройних сил Західних країн. "Отруєння показало, що застосування хімічної зброї стало реальністю, тож у військовому плані ми повинні бути пильними та готовими реагувати на подібне злодійство", - наголосив маршал. Він також підтвердив, що саме Росія є найбільш вірогідним організатором замаху на екс-шпигуна. "Ми переконані, що єдиним вірогідним поясненням може бути застосування цієї речовини Росією", - запевнив військовий.
 
Стюард Піч наголосив на важливості міжнародного розслідування, яке здійснює Організація із заборони хімічної зброї. "Ми продовжуємо працювати із ними, аби продемонструвати тип використаної речовини", - підсумував начальник штабу оборони Великобританії.
 
Нагадаємо, 4 березня у британському місті Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, скоріш за все, лежить на Росії. Вона також повідомила, що потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", розробленою ще в СРСР.