Сортувати відходи вчитимуться київські школярі (аудіо)

Сортувати відходи вчитимуться київські школярі (аудіо)

Пілотний проект стартував сьогодні у 43-й школі, в одному з найстаріших навчальних закладів Києва. Там на різних поверхах будуть встановлені урни для паперу, скла, пластику. Буде й урна для збору батарейок.

Мета проекту — сформувати ушколярів розуміння того, що жити у чистому місті приємно і реально. За словами ініціаторів, проект буде поширено на інші навчальні заклади країни.

Розповідає Катерина Шевцова:

"Проект передбачає проведення екологічних тренінгів з практичними завданнями, під час яких школярам розповідатимуть про важливістьзбереження довкілля, для них заплановані екскурсії на сортувальну лінію сміттєпереробного заводу, тематичні уроки щодо правильного поводження з відходами і переваги збору відходів усією школою в обмін на грошову компенсацію для шкільного самоврядування, розповідає директор Комунального підприємства "Київський молодіжний центр" Ганна Куценко.

У пам"ятках, підготовлених для школярів, йдеться, наприклад, що вторинна переробка алюмінію заощаджує до 95-ти % енергії порівняно зпервинним виробництвом алюмінію. Переробляти цей метал можна необмежену кількість разів. З перероблених бляшанок виробляють, наприклад, рами для велосипедів, розповідає керівник проекту Євген Кузик. Така інформація буде представлена біля місць встановлення спеціальних смітників у 43-й школі.

Перед тим, як вкинути сміття до спеціального баку, важливо пам"ятати, що пластик, скло мають бути чистими. Пластикові й картонні упаковки потрібно ущільнити, щоб вони менше займали місця. Метал теж не повинен бути брудним. Для цього його слід промити водою. Про це все розповідатимуть школярам організатори акції. Що знають про важливість сортування сміття - розповідають школярі.

За інформацією, яку підготували джля школярів органзатори сортування сміття, зараз 4% території України опинилися під звалищами. Щороку сміттєві полігони поповнюються приблизно на 15- 17-ть мільйонів тонн сміттям. Сортування, за словами Євгена Кузика, допоможе розв"яти цю проблему".

Катерина Шевцова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!