Крим через окупантів залишили близько 40 тисяч українців

Крим через окупантів залишили близько 40 тисяч українців

Близько 35-40 тисяч громадян України, зокрема понад 20 тисяч кримських татар, були змушені залишити Крим через політику залякування з боку російської окупаційної влади.

Про це заявив у виступі на міжнародній конференції "Деокупація Криму: коли і як" у Лісабоні заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, повідомляє zik.ua

"Залякування, фізичний та психологічний тиск з боку окупаційної влади Криму змусили близько 35-40 тисяч громадян України, зокрема понад 20 тисяч кримських татар, залишити півострів і поселитися в інших районах України", – сказав Кислиця.

Він акцентував, що російська влада використовує такі методи для усунення будь-яких громадських ініціатив та опозиції. Результатом цієї політики стало незаконне утримання близько 60 громадян України в Росії та на тимчасово окупованій території Криму унаслідок сфальсифікованих справ.

"Їх звільнення залишається одним з головних пріоритетів України та міжнародного співтовариства", – підкреслив заступник міністра.

Міжнародна конференція "Деокупація Криму: коли і як" проведена Посольством України в Португалії в рамках ініційованої Президентом України міжнародної платформи "Друзі деокупації Криму". Її головними темами стали ситуація у галузі прав людини в окупованому Криму, протидія знищенню кримськотатарської спадщини – Бахчисарайського палацу та міжнародна підтримка України на шляху боротьби за відновлення територіальної цілісності.