13 українських дипломатів залишають Росію

13 українських дипломатів залишають Росію

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що відповідь Росії на вислання з України 13 російських дипломатів була "дзеркальною", і назвав це нонсенсом.

Про це Клімкін написав у Twitter.

"Дзеркальна" реакція Росії з висилкою наших дипломатів - це нонсенс. Ми ж не намагалися когось отруїти в Солсбері. Це зробила Росія і отримала відсіч усього цивілізованого світу. У нас є кому подбати про громадян України в РФ. Працюємо далі", - написав міністр.

Крім того, Росія заявила, що висилає дипломатів Швеції, Фінляндії, Польщі, Литви, Латвії, Чехії та Естонії у відповідь на вислання російських дипломатів через отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля.

Про це повідомляють міністерства закордонних справ цих країн.

"Російська Федерація прийняла рішення про висилку одного фінського дипломата. За даними МЗС Фінляндії, російське зовнішньополітичне відомство повідомило про це сьогодні фінському послу Мікко Хаутала", - йдеться в повідомленні Yle.

Працівник дипломатичної установи має залишити Росію впродовж 2 тижнів. Його особа не розкривається.

У МЗС Естонії ERR повідомили, що послу Естонії в Москві Арті Хілпусу вручили ноту протесту і повідомили про висилку з Росії естонського військового аташе, полковника Тоомаса Педа.

Росія висилає одного латвійського дипломата, якому наказано залишити країну не пізніше 6 квітня, повідомив прес-секретар Міністерства закордонних справ Гінтс Єгерманіс.

У відповідь на висилання трьох російських дипломатів із Литви Москва прийняла рішення вислати стільки ж литовських дипломатів, повідомив журналістам у Вільнюсі міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс, пише Delfi.

МЗС Польщі повідомив про те, що РФ оголосила персонами нон грата 4 польських дипломатів. Вони мають залишити країну до 7 квітня.

Як повідомляє Reuters із посиланням на МЗС Швеції, Росія висилає одного шведського дипломата.

Radio Praha з посиланням на чеське МЗС повідомляє, що російська сторона заявила вимогу, щоб територію країни впродовж тижня залишили 3 чеських дипломати.

Раніше РФ заявила, що висилає британських, нідерландських і італійських дипломатів.

Нагадаємо, близько 30 країн, а також НАТО вирішили вислати російських дипломатів у відповідь на застосування Росією бойового хімічної речовини в британському Солсбері, де 4 березня був отруєний екс-офіцер Головного розвідувального управління РФ Сергій Скрипаль і його донька.

Прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що відповідальність за це лежить на Росії, а слідство підтвердило застосування в Солсбері нервово-паралітичного газу "Новічок", який виробляють в РФ.