В американському штаті Каліфорнія мережі кав'ярень відтепер зобов'язані розміщувати на своїй продукції попередження про те, що речовина акриламід, що виникає під час обсмажування кави, може викликати онкологію.
Таке рішення виніс Верховний суд у Лос-Анджелесі, повідомляє DW.
"Рішення суду поширюється приблизно на 90 компаній, пов'язаних із продажем кави, серед яких - відома мережа "Starbucks". Компанії не змогли довести в суді, що хімічна речовина акриламід, яка міститься в каві, не несе потенційного ризику виникнення онкологічних захворювань", - йдеться в повідомленні.
Неурядова організація CERT, яка інформує громадян про токсичні речовини, подала до суду на мережі кав'ярень ще 2010 року. На думку її представників, акриламід, що утворюється під час обсмажування кави, є канцерогеном.
Кавові компанії, в свою чергу, заявляють, що концентрація акриламіду в каві занадто незначна, щоб попереджати про це покупців. Віце-президент Асоціації виробників кави Вільям Мюррей наголосив, що численні дослідження, навпаки, довели користь кави для здоров'я.