Сьогодні відбувся показ стрічки "Літопис "Чорного Тюльпана" (аудіо)

Сьогодні відбувся показ стрічки  "Літопис "Чорного Тюльпана" (аудіо)

Документальний фільм "Літопис "Чорного Тюльпана" вперше показали його творці. Перший показ стрічки відбувся сьогодні у межах фестивалю документальних фільмів Docudays UA.

У ньому показано роботу Гуманітарної місії "Чорний Тюльпан" та інших волонтерів з повернення тіл українських військових, які загинули на сході України.

Його переглянула і наша кореспондентка Тетяна Ковальчук:

"Документальний фільм розповідає історію пошуковців, які в складі гуманітарної місії "Чорний тюльпан" взяЛИ на себе завдання: шукати тіла загиблих воїнів у зоні АТО і повертати їх родичам. Кадри в основному зняті на телефон, а спогади пошуковців вже на камеру.

Як розповіла журналістка,сценарист фільму Вікторія Сімкіна, мета ЛіТОпису - показати, що війна поруч і коли гинуть люди, не важливо на чиєму боці вони воюють. За її словами, відзнятого матеріалу вистачило на 19 серій по 20 хвилин. Цей фільм скоротили до 1 години 12 хвилин, говорить Вікторія Сімкіна.

Волонтер гуманітарної місії "Чорний Тюльпан", представник Громадського об’єднання "Союз Народна пам'ять" Сергій Білоконь розповів, що назва фільму та місії – це так званий військовий сленг. "Чорними тюльпанами" називали літаки, автотранспорт, якими вивозили тіла загиблих військових у часи війни в Афганістані.

У вересні цього року виповниться 4 роки Гуманітарній місії "Чорний тюльпан", яку виконують волонтери-пошуковці "Союзу "Народна Пам'ять". За цей час знайдено останки восьмиста п’ятдесяти трьох військовослужбовців Збройних сил України, цивільних та тих, хто долучився до незаконних збройних формувань".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!