У NASA заявили, що арктичні льоди рекордно зменшилися

У NASA заявили, що арктичні льоди рекордно зменшилися

Арктичний морський лід досяг свого річного максимального значення 17 березня, але його площа – одна з найменших за весь час спостережень.

Це всього на 60 тисяч квадратних кілометрів більше, ніж зареєстрований у минулому році показник, повідомляє uatv.ua з посиланням на офіційний портал NASA.

Такі значення, як відзначають кліматологи, продовжують 13-річний тренд зі скорочення площі льоду під час зимових місяців, який може бути пов’язаний з аномально високими температурами грудня, січня і лютого в Арктиці та по всій північній півкулі в цілому.

“Арктичний морський крижаний покрив продовжує зменшуватися, і це пов’язано з тривалим потеплінням в Арктиці. Це вулиця з двостороннім рухом: потепління означає, що утворюється менше льоду, тож більше льоду буде танути, але також і тому, що менше льоду, менше сонячного випромінювання відбивається, і це сприяє потеплінню”, – сказала Клер Паркінсон, старший науковець-кліматолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті, штат Меріленд.

Цієї зими вчені зафіксували повторювані теплі епізоди, причому в деяких регіонах температура піднімається на понад 40 градусів вище середнього. На Північному полюсі навіть фіксувалися температури, вищі від точки замерзання, протягом декількох днів у лютому.

На початку березня арктичний морський крижаний покрив досяг максимуму в 5,59 мільйона квадратних миль (14,48 мільйона квадратних кілометрів), що робить його другим найнижчим максимальним рекордним показником.