64 зі 100 000 українців хворіють на туберкульоз (аудіо)

64 зі 100 000 українців хворіють на туберкульоз (аудіо)

Це в 9 разів більше, ніж в інших європейських державах.

Такі дані оприлюднили в Києві під час прес-конференції "Прискорення на шляху ліквідації туберкульозу в Україні". За словами учасників прес-конференції, серед проблем в організації лікування пацієнтів із туберкульозом, - перехресне зараження людей, які перебувають на лікуванні в тубдиспансерах, тривалий курс лікування препаратами, які мають низку побічних впливів на інші органи і системи.

Катерина Шевцова докладніше:

"На туберкульоз може захворіти кожен, каже лікар і виконавчий директор асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз, "Сильніші за туберкульоз" Сергій Дригус. Чоловік розповів, що заразився на роботі, коли працював в одній із районних лікарень Київщини лікарем-патологоанатомом. Хворобу лікар подолав, а своє право працювати у лікарні відвойовував майже рік через суд, каже Сергій Дригус. За його словами, це не вирішило всіх проблем на роботі.

У суспільстві існує негативне ставлення до хворих на туберкульоз, каже Сергій Дригус. Самі хворі та їхні родини нерідко потребують психологічної та матеріальної допомоги, розповіла завідувачка відділення мультирезистентного туберкульозу Інституту фтизіатрії і пульмонології імені Яновського Національної академії медичних наук Наталія Литвиненко.

Особливо уважними до стану свого здоров’я мають бути переміщені особи, каже голова правління фонду "Громадський рух Українці проти туберкульозу" Віталій Руденко, - їхня кількість нині перевищує півтора мільйона.

За словами Віталія Руденка, потрібно, щоб Верховна Рада ухвалила національну програму боротьби з туберкульозом на 2018 - 2021 роки. Він каже, щороку туберкульозом інфікуються майже 30 тисяч людей. Кожен четвертий в країні хворий на туберкульоз недообстежений або не розповідає про своє захворювання".

Катерина Шевцова. Українське радіо



Прослухати репортаж:



Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!