У РФ залишаться українські консули для допомоги політв'язням

У РФ залишаться українські консули для допомоги політв'язням

Сьогодні Україна прийняла рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів.

У Росії залишаться українські консули для допомоги політв'язням, повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, передає РБК-Україна.

"Наші дипломатичні відносини з РФ зведені до мінімуму, послів давно немає. Висилка дипломатів буде мати зворотну миттєву реакцію, із РФ вишлють у першу чергу наших нечисленних діючих дипломатів і консулів. Це ускладнить роботу тих кількох консулів, які залишаться, збільшить на них навантаження і ускладнить доступ до політв'язнів, розкиданих по тюрмах Сибіру і всієї РФ", - повідомила Ірина Геращенко. Крім того, вона зазначила, що сьогодні обговорювалося питання доступу до українських політв'язнів, як працювати і підтримувати їх у нових реаліях. Геращенко зазначила, що Україна має дуже відповідально до цього ставитись.

Нагадаємо, сьогодні Україна прийняла рішення про виселення з української території 13 російських дипломатів у відповідь на хімічну атаку в Солсбері (Великобританія), пов'язану з отруєнням колишнього шпигуна Сергія Скрипаля. При цьому раніше Ірина Геращенко заявляла, що Україна не висилає з країни російських дипломатів у відповідь на отруєння Скрипаля у Великобританії через українських політв'язнів у тюрмах РФ.