Канада висилає чотирьох дипломатів Російської Федерації

 Канада висилає чотирьох дипломатів Російської Федерації

Офіційна Оттава вирішила вислати чотирьох дипломатів РФ на знак солідарності з Великобританією після отруєння у Солсбері.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє Укрінформ.

"Ми висилаємо чотирьох російських дипломатів, які працюють або у Посольстві РФ у Канаді або в Генеральному консульстві РФ у Монреалі. Усі четверо були ідентифіковані як розвідники або особи, які використовували свій дипломатичний статус для підриву безпеки Канади й втручання у нашу демократію", - сказала Фріланд.

Окрім цього, Оттава також відмовить в акредитації трьом іншим російським дипломатам, яких Росія хотіла направити на роботу в Канаду. "Ми вживаємо цих заходів у солідарності з об’єднаним королівством. Ці кроки не направлені проти народу Росії, з яким канадці мають давні та продуктивні зв’язки. Канада залишається налаштованою на діалог та співпрацю із РФ у протидії спільним викликам”, - наголосила глава МЗС Канади.

При цьому вона наголосила, що "використання отруйної хімічної речовини становить відверту загрозу заснованому на правилах міжнародному порядку". "Це є частиною попередньої моделі неприйнятної поведінки РФ, що включає у тому числі співпрацю з режимом Асада, анексію Криму, бої під проводом РФ на сході України, підтримку громадського неспокою в Україні, Грузії, Молдові та інших сусідніх країнах, втручання у вибори та дезінформаційні кампанії”, - підсумувала Фріланд.

Як повідомлв Укрінформ, Україна прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів.

5 березня у британському Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Вони перебувають у критичному стані.

Британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", яка розроблена в РФ.

Уряд Великої Британії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на високому рівні. Росія відповіла на це дзеркальними діями.

У понеділок, 26 березня США та 14 європейських країн оголосили про вислання російських дипломатів.