Розпочалась спецпідготовка кандидатів на посади суддів (аудіо)

Розпочалась спецпідготовка кандидатів на посади суддів (аудіо)

Спецпідготовка кандидатів на посади суддів розпочалась сьогодні у чотирьох українських містах: Києві, Одесі, Харкові та Львові.

Йдеться про тих кандидатів, які раніше працювали помічниками суддів. Дотепер претенденти пройшли кілька етапів конкурсного відбору: склали іспити із української мови та права, пройшли тестування щодо особистих морально -психологічних якостей. Після навчання вони мають пройти ще кваліфікаційний іспит і тоді зможуть стати суддями місцевих судів. Паралельно у межах судової реформи триває переатестація нинішніх служителів української Феміди. Громадська рада доброчесності звинуватила Вищу кваліфікаційну комісію у тому, що та проводить суто формальну перевірку професійного рівня та доброчесності суддів, і це дозволяє зберегти на посадах суддів, які мали б бути звільнені.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"Майже три місяці посиленої підготовки з одним вихідним на тиждень. Десятки тренінгів, курсів, - кандидати готуються стати суддями. До навчання, каже одна з них - пані Інна, підходить відповідально, попереду - кваліфікаційний іспит і якщо його не скласти – стати суддею не вдасться.

Першими прОйдуть спецпідготовку 282 кандидати, які мають щонайменше три роки досвіду роботи помічником судді. Вони вже обізнані із "суддівською кухнею", тому для них розроблено такий собі "експрес-курс" навчання, без стажування у різних судових інстанціях, розповідає ректор Національної школи суддів Микола Онищук. Решта кандидатів-юристів, - а це понад 350 осіб - учитимуться довше, майже рік. Поділити кандидатів на категорії вирішили, аби якнайшвидше втамувати кадровий голод у місцевих судах, пояснює Микола Онищук.

Поки одні готуються працювати "по-новому", інші служителі Феміди із сумнівною репутацією та чималими статками невідомого походження успішно пройшли переатестацію та продовжують працювати, каже представник громадської ради доброчесності Роман Маселко. За його словами, Вища кваліфікаційна комісія внеслА зміни до регламенту оцінювання суддів, якими усунула представників громадських об’єднань від цього процесу і імітує очищення лав суддів. Зокрема, співбесіди з кандидатами тривають по кілька хвилин.

Громадська рада доброчесності оголосила про вихід з відбору суддів. Як пояснив її представник Віталій Титич, аби  не легітимізувати призначення тих кандидатів на суддівські посади, які не відповідають вимогам доброчесності, і позбавити владу можливості прикриватися громадськими активістами, звітуючи про начебто прозорий процес здійснення судової реформи перед українцями і світовою спільнотою. Бо, каже Віталій Титич, застереження від активістів –ігноруються.

Представник Вищої  кваліфікаційній комісії суддів Станіслав Щотка на це відповідає: застереження ради доброчесності , які базуються на доказах, враховують і до співбесід самі всебічно перевіряють суддів. Нині ператестацію проходить "перша тисяча суддів", на черзі ще майже 5-ть, тож процес намагаються максимально прискорити. Говорить Станіслав Щотка.

Ті ж, хто нині лише готується поповнити суддівські лави кажуть: готові працювати чесно і ламати стереотипи про "продажність суддів" та сподіваються, - говорить претендентка Ірина, - на підтримку суспільства.

Місцеві  суди поповняться новими кадрами влітку. Орієнтовно на початку липня відбудеться останній етап конкурсного відбору – кваліфікаційний іспит для помічників суддів, які першими оновлять суддівський корпус".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Інколи судді взагалі не звертають увагу на бойовий досвід ветерана — юристка Кляровська
Корупційні суддівські скандали повторюються раз в кілька місяців — Валько
"Дискомфорту немає": як працюють судді Вищого антикорупційного суду, які конфіскують майно росіян на користь України?
В 2020 році половина судів ВАКС була під дисциплінарною відповідальністю — голова ВАКС Михайленко
"27 вироків, 32 тисячі клопотань": голова ВАКС про результати роботи суду, який спеціалізується на топ-чиновниках