Вчені подарують світу картоплю без колорадського жука

Вчені подарують світу картоплю без колорадського жука

Новий різновид картоплі, стійкої до колорадського жука, може з'явитися у продажу вже через 5 років.

Про це повідомляє селекціонер з Дослідницького центру пасльонових культур в Фредеріктон (AAFC, Agriculture and Agri-Food Canada's Potato Research Centre, Канада) Хелен Тай, пишуть Агроновини.

Протягом 30 років пані Тай працює над проектом з дослідження диких різновидів картоплі, які були привезені селекціонером AAFC Генрі де Лонгом з Південної Америки.

Ці різновиди були випробувані на стійкість до картопляного жука в польових умовах Канади. У дев'яти видів виявили природну стійкість до колорадського жука. Гібриди цих дев'яти різновидів також продемонстрували резистентність.

У своєму проекті Тай використовує природні джерела стійкості в кросах, дослідники не виробляють генетично модифікованих організмів.

"Ось яким чином діє захист у цих диких різновидах картоплі: вони виробляють хімічну речовину, неприємну на смак для жука. Речовина не знищує шкідника, а просто відлякує", - пояснила селекціонер.

В даний момент команда Хелен Тай розробляє маркер ДНК, заснований на хімічному складі стійких рослин, для того щоб в подальшому досліджувати селекцію гібридів з цими маркерами на предмет їх стійкості до шкідників.

Два різновиди стійких гібридів вже виведені і готові для продажу компаніям, які зможуть продовжити випробування нових сортів картоплі, після чого отримають ліцензію на новий різновид для продажів.

AAFC збереже права на продовження роботи з селекційним матеріалом, а також на інші джерела резистентності.

Якщо компанія подасть заявку на придбання нових сортів в цьому році, вони будуть готові для використання на полях фермерами через п'ять років.

Це хороший варіант природної альтернативи хімічним методом боротьби з колорадським жуком, який є основним шкідником, що завдає економічних збитків урожаю картоплі.

У Канаді цей шкідник контролюється за допомогою імідаклоприду (неонікотіноідний інсектицид). Але до кінця поточного року канадський уряд планує заборонити даний інсектицид. До того ж, за словами Тай, дослідники підтвердили, що утворилася стійкість у жуків до імідаклоприду.