Українці обиратимуть сімейного лікаря (аудіо)

Українці обиратимуть сімейного лікаря (аудіо)

Національна кампанія із вибору лікаря "Лікар для кожної сім"ї" розпочнеться в Україні 2 квітня. Пацієнти зможуть обрати собі сімейного лікаря, терапевта і педіатра та підписати із ним декларацію.

Як це відбуватиметься, та чи готові медики й пацієнти до такого нововведення – з’ясовувала Юлія Конішевська:
                           
"В одній зі столичних поліклінік Анатолій Адаменко чекає своєї черги, щоб потрапити на прийом до терапевта. Чоловік розповідає, що майже 20 –ть років звертається по медичну допомогу до однієї й тієї ж лікарки. Тепер хоче підписати з нею декларацію, але не знає, як правильно це зробити. Сьогодні, каже пан Анатолій, прийшов до медзакладу, саме щоб розпитати, що, де і як.

Медики і самі достеменно ще не знають, як відбуватиметься процедура підписання декларацій, адже раніше не мали такого досвіду. Передбачають, що роботи і клопоту медпрацівникам додасться, - каже завідувачка амбулаторії однієї зі столичних поліклінік, яка попросила не називати її ім’я.

Киянка Галина Петрівна вважає, що реформування медичної галузі робить незручним доступ до медицини. Особливо, каже жінка, для людей похилого віку, як вона сама.

Перш ніж підписати декларацію із лікарем, пацієнту потрібно з’ясувати, чи обраний ним медзаклад підключений до системи "Електронне здоров’я". Про це можна дізнатися у реєстратурі чи у мережі інтернет. Щоб підписати декларацію, необхідно мати з собою паспорт, ідентифікаційний номер та надати мобільний номер для верифікації даних.

У кожному медичному закладі є уповноважений працівник, який вноситиме дані пацієнта до електронної системи, - розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. За його словами, дані потрапляють до єдиного державного реєстру декларацій, і Національна служба здоров’я бачитиме, в який заклад та якому лікарю спрямовувати фінансування, тобто, гроші йтимуть за пацієнтом.

За словами Павла Ковтонюка,  цього року у держбюджеті закладено понад 13 мільярдів гривень на розвиток  первинної медичної допомоги. Це найбільше фінансування даної ланки за всю історію України".

Катерина Шевцова, Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!