У NASA створять ремонтних роботів, схожих на дроїд із "Зоряних воєн"

У NASA створять ремонтних роботів, схожих на дроїд із "Зоряних воєн"

Інженери NASA планують створити роботизованих механіків, які будуть нагадувати дроїди з фантастичної саги "Зоряні війни".

Про це повідоляє портал cikavosti.

Космічне агентство NASA готує роботів для колонізації Марса, але разом з тим воно працює над створенням просунутих механіків, які б ремонтували станції і кораблі прямо в космосі. За словами фахівців, "Зоряні війни" — це чудове джерело для натхнення.

Інженери вже створили R2-D2, який, правда, не здатний виконати всі функції, показані у фільмі. Тепер перед ними стоїть більш складне завдання – створити роботів, які б володіли тим же функціоналом. Кріс Вердейен, інженер Космічного центру імені Ліндона Джонсона, розповів про розробки: "Зоряні війни" — це відомий культурний феномен. Покажіть кому-небудь R2-D2, і в його очах одразу спалахне вогник. Фільм – це фантастика, його автори ніколи не думали, як машини повинні працювати з точки зору фізики, але використовувати їх як засіб спілкування з аудиторією – це чудово. Звичайно, я із задоволенням уявляю, як робот повзе по обшивці станції і латає пробоїни. Але мені було б достатньо, якщо б робот міг просто "встромити палець" там, де утворилася пробоїна, щоб надалі її заклав астронавт".

У "Зоряних війнах" дроїди схожі на швейцарські ножі – вони вміють все і відразу. Інженери планують прийти до подібного способу в майбутньому, тому зараз прототипи вчаться використовувати дрилі, хірургічне обладнання та інші прилади. Однак через те, що більшість інструментів створюється з прицілом на людину, роботи-помічники теж будуть нагадувати людей. Вердейен говорить, що він прагне надати роботам антропоморфний вигляд, так як це дозволить легко застосовувати інструменти, якими вже користуються астронавти. Тому майбутні механіки будуть нагадувати швидше C-3PO, ніж R2-D2. Вердейен додав: "Всі думають, що дроїди, яких ми бачимо у фільмах з’являться ще нескоро, і це так. Але вони вже значно ближче, ніж 10 років тому".