У Сербії стимулюють народжуваність

У Сербії стимулюють народжуваність

Сербія пропонує фінансові стимули для батьків, зіткнувшись зі старінням нації та зменшенням населення.

Про це повідомляє ЄП.

Згідно із останніми дослідженнями, у Сербії, де проживають 7 мільйонів людей, щодня помирають 107 осіб. Це одна з 10 країн на планеті з найбільш швидким скороченням кількості населення.

Високий рівень народжуваності зареєстровано лише у п'яти зі 174 муніципалітетів. Дані Державного статистичного управління показують, що населення за період з 2006 по 2016 роки зменшилося на 385 тисяч, а середній вік – 43 роки.

Президент Сербії Александар Вучич особисто представив схему фінансової підтримки батьків, спрямовану на заохочення їх до того, щоб мати більше дітей.

План передбачає, що мати отримає одноразову допомогу в розмірі 845 євро за першу дитину, 85 євро на місяць протягом двох років для другої дитини, 100 євро на місяць протягом 10 років на третю, та 18 тисяч на протязі 10 років для четвертої дитини.

Перші виплати держави почне вже в липні після набуття чинності нового закону про фінансову підтримку сімей з дітьми та буде доступна батькам усіх дітей, народжених станом на 1 січня 2018 року.

"Залежно від вирішення проблеми Косово, в 2060 році Сербія буде мати від 3,9 мільйонів до 5,5 мільйонів жителів. Ми, звичайно, будемо меншими, значно меншими, ніж сьогодні. Це наша власна помилка. Це означатиме, що ми закінчимося як нація, у нас не буде економічного, демографічного та політичного потенціалу", - сказав Вучіч.

Він закликав роботодавців поважати матерів, демонструвати більше розуміння щодо декретних відпусток та не використовувати їх як причину для звільнення.

Проте ця ініціатива була розкритикована частиною громадськості. "Жіноча платформа для розвитку Сербії", яка об’єднує жінок з різних інституцій, академічних кругів, громадянського суспільства, приватного сектора, партій та ЗМІ, критикує заяву Вучіча, заявивши, що він представив мету народження як створення сербських солдатів.

"Жодна індивідуальна політика не вирішує проблему. Економічний, соціальний та політичний контексти відіграють важливу роль, а політика, спрямована на якість життя, є єдино ефективною реакцією на низький рівень народжуваності ", - йдеться у заяві, в якій вказувалося, що жінки є "рівноправними громадянами, а не машинами для пологів".