З 1 квітня українці зобов’язані підписати декларацію з лікарем

З 1 квітня українці зобов’язані підписати декларацію з лікарем

Відповідно до медичної реформи, українці повинні самостійно визначитися з сімейним лікарем та з 1 квітня поточного року підписати з ним спеціальну декларацію.

Як повідомляє “НАРОДНА ПРАВДА”, громадяни держави зобов’язані обрати сімейного лікаря, незалежно від місця проживання, та підписати з ним декларацію.

У випадку незадоволення якістю медичних послуг пацієнт має право змінити лікаря, уклавши декларацію з іншим спеціалістом. Медична реформа стосуватиметься не лише пацієнтів, а й працівників медичних закладів. Зокрема, лікарі будуть отримувати фіксовану суму за кожного пацієнта. У 2018 році дана сума становитиме 370 гривень, з 2019 року – 420 гривень.

Медична реформа в Україні набирає обертів. І однією її складовою є зміна відносин “сімейний лікар-пацієнт”. Так, пацієнт має право самостійно вибирати свого лікаря, а доходи лікарів безпосередньо залежатимуть від того, скільки пацієнтів перебуває під його наглядом і скільки відповідних договорів укладено.

Нагадаємо, що з початку 2018 року в Україні набула чинності медична реформа. Нововведення передбачають також певні абсолютно безкоштовні медичні послуги для населення. Вони стосуються швидкої допомоги, первинного надання послуг та консультацій вузькоспеціалізованих фахівців.