У Франції судитимуть екс-президента Ніколя Саркозі

У Франції судитимуть екс-президента Ніколя Саркозі

Колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі закидають "пасивну корупцію" та незаконне фінансування передвиборчої кампанії.

Про це повідомили низка ЗМІ з посиланням на слідчих, повідомляє DW.

Обвинувачення стосуються ймовірної фінансової афери 2007 року, коли Саркозі було обрано президентом Франції, з грошима тодішнього уряду Лівії на чолі з Муаммаром Каддафі. Політику зокрема закидають, що його передвиборний штаб отримував фінансову підтримку з боку режиму тодішнього лівійського правителя.

Слідство перевіряло версію про отримання екс-президентом 50 мільйонів євро на фінансування кампанії. Це - понад удвічі більше за дозволений тодішнім французьким законодавством ліміт витрат на передвиборну кампанію - 21 мільйон євро. Днями поліція провела допит  Саркозі у справі.

Розслідування в цій справі триває з 2013 року. 2016 року воно пришвидшилося після того, як французький бізнесмен ліванського походження Зіад Так'єддін розповів журналістам про те, що він передав валізу з 5 мільйонами євро готівкою, призначеними для Саркозі та тодішнього керівника передвиборчого штабу політика Клода Геана. Гроші походили з Лівії, пояснив тоді бізнесмен. Екс-президент Франції назвав тоді закиди на свій бік "дивакуватими".

У 2014-2016 роках Саркозі вже опинявся на деякий під вартою, зокрема, через підозри у причетності до корупції. Так само він став фігурантом скандалу навколо незаконного фінансування іншої передвиборної кампанії - 2012 року, внаслідок чого проти нього було розпочато розслідування.

Саркозі став президентом Франції, перемігши на виборах 2007 року. Але вже після завершення першої каденції 2012 року він програв вибори, поступившись соціалісту Франсуа Олланду.