23 українська антарктична експедиція вирушає на Південний полюс (аудіо)

23 українська антарктична експедиція вирушає на Південний полюс (аудіо)

З весни в осінь, а там - і в зиму, що за два місяці розпочнеться на Південному полюсі планети, вирушає чергова 23 українська антарктична експедиція.

Полярники відлетять літаком удосвіта, приблизно о п’ятій годині, тож урочисто провели їх сьогодні у Києві. На українській антарктичній станції "Академік Вернадський" вони змінять своїх товаришів.

Розповідає Володимир Задворний:

"Чергова експедиція, що проведе рік на станції "Академік Вернадський", складається з дванадцяти чоловіків з різних регіонів України. Насамперед, це науковці, які здійснюватимуть метеорологічні, біологічні і геофізичні дослідження. Разом з ними відбуває і команда життєзабезпечення - це, зокрема, лікар, повар, дизеліст. За словами виконувача обов’язків директора національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого, важливо, що наукові дослідження мають безперервний характер. За його словами, у планах розширити постійну присутність українських науковців, окрім Антарктики, і на Арктику. Адже полярні полюси, говорить Євген Дикий, є такими собі пульсами нашої планети.

Як повідомив керівник експедиції Віктор Ситов, для 9 членів команди це друга, третя, а для декого і п’ята цілорічна зимова вахта. Це дає впевненість, говорить Віктор Ситов, що станція Академік Вернадський продовжить і надалі досконало виконувати наукові дослідження.

У четвер літаком полярники вирушають до Риму. Там пересадка на інший літак, що доправить їх до столиці Чилі Сантьяго. Потім літаком місцевих авіаліній на узбережжя Магеланової протоки. Далі судном за три-чотири доби залежно від погоди полярники прибудуть на станцію "Академік Вернадський", де їх уже чекають".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

 

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!