Верховна Рада заборонила заходити у держустанови зі зброєю

Верховна Рада заборонила заходити у держустанови зі зброєю

Верховна Рада дозволила державній охороні не допускати до будинків, де працюють органи державної влади, щодо яких здійснюється державна охорона, осіб з холодною чи вогнепальною зброєю, вибуховими речовинами, засобами підриву тощо.

За прийняття відповідного проекту постанови №8155 "Про внесення змін до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" в цілому проголосувало 263 депутатів, при мінімально необхідних 226, повідомляє Укрінформ.

Парламент вніс зміни у статтю 9 Закону про держохорону і передбачив, що до будинків, де працюють ВРУ, Президент, Кабінет Міністрів, а також будинків, де працюють інші органи державної влади України, щодо яких здійснюється державна охорона, не допускаються особи з холодною чи вогнепальною зброєю, а також особи з вибуховими речовинами, засобами підриву, боєприпасами всіх видів і зразків, навчальними або імітаційними боєприпасами, легкозаймистими рідинами чи займистими твердими речовинами, піротехнічними засобами.

Водночас дозволяється перебування у цих приміщеннях з вогнепальною і холодною зброєю лише співробітникам державної охорони відповідного будинку.

Представляючи законопроект секретар Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник наголосив, що закон не передбачає можливість обшуку речей депутатів.

"Якщо вони мають при собі заборонені предмети, визначені цим законом, їм буде заборонено входити в ці будівлі. Ніхто нікого не буде обшукувати, оглядати. Просто якщо ти хочеш зайти, ти мусиш виконувати вимоги закону. Це повністю кореспондується зі статусом народного депутата, якого ніхто оглядати не буде", - наголосив Іван Вінник.

Закон набуває чинності з дня його опублікування.

Парламент рекомендує Президенту, Голові Верховної Ради, Кабінету Міністрів, голові Конституційного Суду України, голові Верховного Суду видати акти щодо забезпечення правового режиму охорони будинків, де працюють відповідні органи державної влади.

Крім того, парламент визнав такою, що втратила чинність, постанову Президії Верховної Ради України від 2 червня 1995 року "Про затвердження Інструкції по забезпеченню охорони і захисту адміністративних будинків та службових приміщень Верховної Ради України і порядок допуску до них" з дня набуття чинності розпорядженням Голови Верховної Ради України щодо забезпечення правового режиму охорони будинків Верховної Ради України.

Зазначимо, 19 березня начальник Управління держохороні Валерій Галерей заявив про те, що звернувся з проханням забезпечити змінами до законодавства можливість догляду співробітниками держохорони речей народних депутатів.