У зоні відчуження планують спорудити сонячну електростанцію (аудіо)

У зоні відчуження планують спорудити сонячну електростанцію (аудіо)

У Чорнобильській зоні відчуження планують спорудити сонячну електростанцію, розраховану на 25 років експлуатації. Передбачається, що вона зможе забезпечити електроенергією частину Київської області. Попереднє техніко-економічне обґрунтування, проведене та профінансоване торік урядом Франції, презентовано сьогодні у Києві.

Подробиці – у розповіді Тетяни Ковальчук:

"Тільки-но з’явиться інвестор, - розпочнеться встановлення першого блоку сонячної електростанції, - повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Робота триватиме півтора року, а готовий об’єкт розрахований на експлуатацію упродовж двадцяти п’яти років. За попередніми розрахунками, на реалізацію проекту необхідно буде залучити приблизно 1 мільярд доларів, говорить Остап Семерак.

Техніко-економічне обґрунтування встановлення сонячних батарей у Чорнобильській зоні підготувала французька інженерна компанія "Трактібель". Проект передбачає модульну концепцію сонячної електростанції з восьми підстанцій, потужністю півтора МВт кожна. За словами голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука, зараз лише на десяти відсотках її території можлива гсподарська діяльність. І спорудження сонячної електростанції, за його словами, створить нові робочі місця.

Спорудження в Зоні відчуження сонячної електростанції не суттєво задовольнить енергетичні потреби України, припустив у коментарі Українському радіо експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. Але це, за його словами, позитивний крок.

З точки зору охорони довкілля схвально оцінила проект керівниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Але, каже, варто було б залучити до обговорення і неурядові екологічні організації. За словами Тетяни Тимочко, екологічна ліга підготувала звернення до уряду з вимогою провести незалежну оцінку впливу на довкілля цього проекту".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!