Нововведення до Процесуально-кримінального кодексу вступають в силу з 15 березня (аудіо)

Нововведення до Процесуально-кримінального кодексу вступають в силу з 15 березня (аудіо)

Правила поховання людей, які померли природною ненасильницькою смертю, в Україні найближчим часом не зміняться. Це з’ясувала наша кореспондентка Юлія Конішевська. 

Нововведення до Процесуально-кримінального кодексу, що почне діяти 15 березня, і яке зобов’язує морги приймати тіла померлих лише за рішенням суду, стосується лише випадків, коли смерть настала через зовнішні чинники. Наприклад, внаслідок травми, насильства чи, скажімо, отруєння.

Докладно про новий порядок поховання і роботи моргів, а також про те, кого нові правила стосуватимуться, – Юлія Конішевська.
                                                            
"Що ближче до 15-го березня, то більше з’являється публікацій про те, яких змін чекати після набрання чинності змін до кримінально-процесуального кодексу, ініційованих депутатом Андрієм Лозовим. У кількох засобах масової інформації з'явилися повідомлення, що, начебто, з 15 березня українці не зможуть поховати своїх рідних без проведення судово-медичної експертизи, яку має призначити суд. А з огляду на надмірну завантаженість українських судів, дехто прогнозував, що очікування таких рішень затягнеться на три і більше днів.

Співавтор документу, народний депутат Ігор Мосійчук з трибуни Верховної  Ради сказав, що насправді зміни стосуватимуться винятково тих випадків, коли смерть наступила внаслідок вчинення кримінальних злочинів.

А ось для тих випадків, коли слідчий НЕ впевнений, що смерть сталася з природних причин, і зараз, і за новими нормами передбачено судово-медичну експертизу. Дотепер, щоб провести цю експертизу і з’ясувати причини смерті, було достатньо постанови слідчого поліції. А з 15 березня для здійснення експертизи знадобиться ще й ухвала слідчого судді, - про це Українському радіо розповіла суддя-спікер Шевченківського районного суду міста Києва Марина Антонюк.

За новими нормами, слідчий суддя має 72 години, щоб ухвалити рішення: давати дозвіл на проведення експертизи, чи ні. Це затягуватиме проведення досудового розслідування, а також спричинить корупційні ризики, - таку думку в коментарі Українському радіо висловив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

За словами Марини Антонюк, з 15 березня набирають чинності й інші зміни до кримінально-процесуального кодексу. Зокрема, слідчі підрозділи будуть позбавлені можливості звертатися до місцевого суду для отримання дозволу на проведення обшуку, накладення арешту чи обрання запобіжних заходів, а замість цього будуть зобов’язані звертатися лише в один суд, розташований за місцем розташування Головного управління Нацполіції в кожній області.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков цими днями сказав, що такі зміни можуть паралізувати роботу правоохоронців і закликав Верховну Раду скасувати їх".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!