В Україні багато дітей мають проблеми із зором (аудіо)

В Україні багато дітей мають проблеми із зором (аудіо)

Щороку в Україні у 250 тисяч дітей діагностують проблеми із зором.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві розповів президент Асоціації дитячих офтальмологів України, професор Сергій Риков. За його словами, раз на рік діти мають проходити обстеження у лікаря-офтальмолога, щоб вчасно виявити погіршення зору.

Тему продовжить Катерина Шевцова:

"У дітей шкільного віку зір має тенденцію до швидкого погіршення через постійне напруження очей. Такі висновки офтальмологів, які в рамках проекту "Здоровий зір 2017"  обстежили   понад 3  тисячі учнів  з понад 20-ти шкіл  Києва, Львова і Харкова  та виявили, що майже половина дітей має поганий зір. За словами  головного офтальмолога  мінстерства охорони здоров'я  Сергія  Рикова,  щороку в державі збільшується кількість дітей із короткозорістю. Їхня частка на сьогодні становить від шістдесяти до вісімдесяти відсотків, говорить Сергій Риков.

Зір як лакмусовий папірець відображає якість нашого життя. Якщо людина перебуває у стресовому стані, неправильно харчується, мало рухається і спить, то рано чи пізно така людина носитиме окуляри . Це стосується дорослих і дітей . Зниження гостроти зору у дитячому віці більш небезпечне, каже Сергій Риков.

Відстежити початок проблем із зором складно через те, що діти самі не скаржаться на поганий зір. Лікарі радять батькам раз на рік відвідувати офтальмолога.
             
Перебування за комп'ютером, за словами фахівців, -  на 13 місці серед інших причин погіршення зору у дітей. За словами  лікаря-офтальмолога Лариси Харченко, забороняти школярам працювати за комп’ютером  чи  на планшеті  не потрібно.  Лариса Харченко радить навчити учнів правильно користуватися електронними приладами.
                     
У планах  офтальмологів, які залучені до проекту "Здоровий зір" провести скринінг органів зору у школярів Київщини і запровадити он-лайн  консультації з лікарями, щоб батьки у разі потреби мали відповіді на апитання, які їх турбують".
                         
Катерина Шевцова Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!