Весняна посівна обійдеться аграріям у 127 млрд грн

Весняна посівна обійдеться аграріям у 127 млрд грн

За прогнозами експертів, у 2018 році на весняну посівну аграріям доведеться витратити 127 млрд грн, що на 24 млрд грн менше, ніж торік.

Про це повідомляє kurkul

За словами експертів аграрних ринків, витрати стосуються шести основних культур: кукурудзи, соняшнику, ріпаку, пшениці, ячменю, сої. Йдеться про витрати на насіння, добрива, засоби захисту рослин, паливно-мастильні матеріали, зарплату, оренду землі, амортизацію основних засобів виробництва (трактори, комбайни, елеватори і т.п.). А ще на оплату послуг стороннім організаціям — на оренду машин для перевезення врожаю.

Частка насіння в собівартості витрат на пшеницю, ячмінь, сою — низька, тому що зазвичай виробники використовують власне оброблене насіння цих культур. А ось насіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку — дороге, оскільки в основному це імпортні гібриди. У результаті, витрати на посів пшениці — $40/га, а кукурудзи — $100–150/га. Отже, частка насіння в структурі витрат становить 8–15%, залежно від культури.

Для кукурудзи та ріпаку добрив потрібно багато (в середньому складають 25–30% в структурі витрат), для інших — менше (17–18%). Крім цього, витрати на пальне складуть 8–10%, оплата праці та амортизація техніки — по 5%, на засоби захисту — 8–15% від загальних витрат.