Генсек ООН вимагає евакуації цивільних зі Східної Гути

Генсек ООН вимагає евакуації цивільних зі Східної Гути

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш з огляду не неперервні бої у сирійському районі Східна Гута закликав забезпечити більший захист мирному населенню, яке перебуває в облозі.

Про це він сказав, виступаючи в Раді Безпеки ООН у Нью-Йорку, повідомляє DW.

Генсек ООН закликав "всі країни" задіяти свій можливий вплив, щоб нарешті втілити в життя резолюцію Радбезу ООН щодо режиму припинення вогню в Сирії, яку ухвалили два тижні тому. Сторони конфлікту мають уможливити доставку гуманітарної допомоги в регіон, а хворі та поранені повинні мати змогу залишити анклав, наголосив Гуттеріш.

Постійна представниця США при ООН Ніккі Хейлі під час засідання РБ ООН повідомила, що Вашингтон розробить власний проект резолюції про припинення боїв у Сирії, оскільки попередня резолюція "провалилася". За словами дипломатки, проект американської резолюції також передбачатиме 30-денний "режим тиші". Хейлі зазначила, що США у крайньому разі можуть вдатися до самостійних дій у Сирії - без огляду на Росію.

Тим часом представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що операція сирійської урядової армії не суперечить ухваленій резолюції. "Контртерористична операція, яку продовжують сирійські військові, не суперечить резолюції 2401", - стверджує російський дипломат. А закиди на адресу Росії у відповідальності за кризову ситуацію у Східній Гуті він назвав "безпідставними".

Разом з тим Небензя звинуватив представників ісламістської групи "Джебхат ан-Нусра" у тому, що вони 5 березня застосували в Східній Гуті хлоровмісну речовину. Від цієї атаки, за словами російського представника при ООН, постраждали 30 мирних жителів.

Нагадаємо, в середині лютого війська Башара Асада за підтримки російської авіації почали наступ на позиції повстанців у Східній Гуті. Сирійська армія заявляє, що взяла під свій контроль більше половини території анклаву.

Як повідомляє міжнародна організація "Лікарі без кордонів", з початку наступу загинули більш ніж тисяча людей. В облозі у Східній Гуті перебувають майже 400 тисяч жителів, які не мають доступу до продовольства, питної води та медикаментів.