Проблема українського закону про освіту "роздмухана"

Проблема українського закону про освіту "роздмухана"

Український закон про освіту мав на меті покінчити з "радянським" минулим української освітньої системи, але наштовхнувся на дещо непропорційну реакцію.

Про це завила заступник генерального директора Єврокомісії із політики сусідства та переговорів щодо розширення Катаріна Матернова 10 березня на Брюссельському форумі, передає Depo.ua.

"Проблема мовних меншин була тільки незначною часткою значно ширшої, засадничої реформи системи освіти українських дітей. Гадаю, це було одним з тих питань, яке дещо непропорційно роздмухане, адже є рекомендація Венеційської комісії, де йдеться саме про захист мов меншин", – заявила Матренова.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року уряд Угорщини заявив, що не відступиться від намірів блокувати інтеграцію України в ЄС і НАТО, якщо Київ не піде на зміну закону про освіту.

2 грудня МЗС України заявив, що Україна не сприйматиме шантажу та не відмовиться від мовної станні закону про освіту.

Німеччина та ще 10 країн НАТО, у свою чергу, висловили протест у зв'язку з діями Угорщини щодо блокування євроінтеграції України.

9 лютого Угорщина, шантажуючи Київ щодо мовного питання, заблокувала комісію "Україна – НАТО" з питань оборони.

15 лютого глава місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що Україна може в червні прорватися на переговори з НАТО через блок Угорщини.

У березні посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявив, що Будапешт не бачить нічого поганого у автономії для закарпатських угорців. Також він заявив, що Угорщина продовжуватиме блокувати міжнародні прагнення України до зміни мовних норм закону "Про освіту".

Перехідні положення закону передбачають: "особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою".

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників нацменшин.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме усі подальші рішення ЄС, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту". Пізніше голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що новий закон України "Про освіту" істотно порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і що Угорщина хоче перегляду угоди Україна – ЄС.