Доля Brexit залежить від вирішення ірландського питання

Доля Brexit залежить від вирішення ірландського питання

Голова Європейської ради Дональд Туск попередив Лондон про те, що поки не буде вирішено питання перевірок на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією прогресу в переговорах із Brexit не буде.

Про це він заявив під час візиту до Дубліна, передає ABC.

"Поки Великобританія не представить конкретного і реалістичного плану, як уникнути жорсткого рішення по кордону, дуже важко уявити собі суттєвий прогрес у переговорах щодо Brexit", - заявив Туск після зустрічі з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром.

Брюссель наполягає на тому, щоб уникнути прикордонного контролю між Північною Ірландією, що входить до складу Великобританії, і Ірландією, яка залишиться в ЄС, після того, як Лондон покине ЄС.

Британія і ЄС в грудні домовилися про те, що на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією не повинно бути митних пунктів та інших перешкод. Водночас Лондон відкинув пропозицію Брюсселя про те, щоб зберегти статус Північної Ірландії в Митному союзі.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей днями підтвердила, що Сполучене Королівство після Brexit створить власну митницю.