Близько сотні спеціальностей доступні жінкам у ЗСУ (аудіо)

Близько сотні спеціальностей доступні жінкам у ЗСУ (аудіо)

Близько сотні спеціальностей зараз доступні жінкам у Збройних Силах України. Такі дані оприлюднили представники Міністерства оборони.

Упродовж останніх двох років перелік посад, що їх можуть обіймати жінки, був розширений, а чи достатньо – З’ясовував Володимир Задворний.

Більша частина з понад ста посад у війську, на які приймаються жінки, - це бойові посади, сказав офіцер управління правового забезпечення Генштабу Інна Загородько. Зокрема, жінка зараз може бути гранатометницею, заступницею командира розвідувальної групи, кулеметницею, снайперкою. Чимало жінок, говорить Інна Загородько, виконують бойові завдання на сході України.

Що таке війна, знає з власного досвіду Марія Берлінська, яка добровольцем брала участь в АТО у складі батальйону "Айдар", а зараз очолює громадське об’єднання "Центр підтримки аеророзвідки". Вона розповіла, що розширення списку посад для жінок у Збройних силах відбулося завдяки тиску громадськості, і насамперед, Невидимого батальйону - правозахисного громадського проекту, що з 2015-го року опікується проблематикою українських жінок на війні. Марія Берлінська каже, що і зараз проблеми у цьому питанні залишаються.

Йдеться про те, що жінки можуть призначатись на усі посади у Збройних силах, окрім тих, що загрожують репродуктивному здоров’ю.
Зокрема, це посади, пов’язані з використанням вибухових і отруйних речовин, з водолазними роботами, окремі посади у підрозділах спецпризначення. За словами Марії Берлінської, Україні варто орієнтуватись на найкращі стандарти передових армій світу. Наприклад, в армії США усі посади не мають обмежень за статтю. Основним критерієм, зазначила Марія Берлінська, має бути не стать, а професіоналізм.

Прослухати репортаж

Володимир Задворний. Українське радіо.

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!